Autorizația de securitate la incendiu – documentul emis de către inspectoratul județean pentru situații de urgență și care confirmă că o clădire sau un spațiu îndeplinește condițiile legale de funcționare din punct de vedere al riscului la incendiu.
Design And Build Corporation SA ( contact@dbc-ae.com sau +40.722.65.46.71) este autorizată să realizeze proiectare și documentații pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu. Dispunem de o echipă completă de specialiști care pot întocmi întregul proiect și ne ocupă și de depunerea și obținerea avizului și autorizației de securitate a incendiu.
Principalele atribuții ale securității la incendiu sunt:
- salvarea utilizatorilor unei clădiri
- evitarea prăbușirii clădirii
- condiții pentru intervenția salvatorilor pompieri
- împiedicarea extinderii incendiului în interiorul clădiri și către alte clădiri
- reducerea pabugelor materiale și salvarea bunurilor
Avizul de securitate la incendiu reprezintă un document care se eliberează în faza de proiectare și el confirmă că un proiect este corect întocmit. Avizul de securitate la incendiu nu trebuie confundat cu autorizația de securitate la incendiu și pentru a cărei eliberare nu se analizează doar documentele ci și situația reală de pe teren.
Autorizația de securitate la incendiu presupune deplasarea pe teren a unei echipe desemnate de către pompieri și care va analiza pe teren dacă o clădire sau un spațiu îndeplinește condițiile legale de funcționare.
Există o serie de normative care prevăd modul în care trebuie proiectate și executate clădirile pentru ca ele să fie sigure atunci când are loc un incendiu. Aceste norme sunt obligatorii și proiectanții de clădiri, arhitecți sau ingineri, trebuie să țină cont de ele.
Avem birouri de lucru în Timișoara, Buzău, Sibiu și București.
Etapele principale pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu
Obținerea autorizației de securitate la incendiu nu reprezintă o procedură ușoară și nu se poate realiza decât de specialiști cu experiență.
Beneficiarul unei clădiri poate face acest lucru numai dacă apelează la o echipă de specialiști formată din arhitecți, ingineri de structuri și ingineri de instalații pentru construcții.
Pașii principali pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu sunt următorii:
- se face releveul de arhitectură și de instalații pentru clădirea sau spațiul analizat
- se întocmește scenariul de securitate la incendiu și se stabilește dacă sunt îndeplinite măsurile, dacă sunt necesare lucrări și care sunt acele lucrări
- se realizează proiect pentru intervențiile necesare
- se execută lucrările de construcții și instalații pentru a se ajunge la normă
- se întocmesc procesele verbale pentru lucrările executate
- se întocmește dosarul de autorizație de securitate la incendiu
- se depune dosarul la inspectoratul pentru situații de urgență județean
- inspectorii vizitează amplasamentul ca să constate dacă lucrările sunt realizate și dacă sunt corecte
- dacă lucrările sunt corecte se eliberează documentul și care permite apoi funcționarea în condiții de legalitate.
Când este nevoie de autorizație de securitate la incendiu. Atenție că administratorii răspund penal și material
Cei care sunt administratorii unei firme să aibă mare grijă deoarece ei răspund penal și material în cazul unui incendiu cu victime umane sau pagube, dacă nu există autorizație de securitate la incendiu și ea nu există.
Se supun autorizării cel puțin următoarele categorii de clădiri, dar condițiile de mai jos și lista nu este limitativă:
Clădirile de birouri dacă au suprafața desfășurată mai mare sau egală cu 600mp.
Clădirile de comerț, inclusiv restaurantele, dacă au suprafața desfășurată mai mare sau egală cu 600mp dacă nu sunt în clădiri de locuit, dar dacă sunt în clădiri de locuit pentru cele cu suprafața mai mare sau egală cu 200mp.
Clădirile de sănătate, inclusiv aziluri, dacă au suprafața desfășurată mai mare sau egală cu 600mp.
Unitățile de învățământ dacă au suprafața desfășurată mai mare sau egală cu 600mp, mai puțin creșele, grădinițe și învățământul primar unde limita este de 175mp.
Clădirile de turism dacă au mai mult de 8 camere sau 16 persoane.
Producție și/sau depozitare, închise, cu aria desfășurată mai mare sau egală cu 600 mp, sau dacă spațiul este amenajat în clădiri de locuit colective, cu aria desfășurată mai mare sau egală cu 200 mp.
Construcții sau amenajări sportive, cu capacitatea mai mare sau egală cu 200 de locuri pe scaune în interior ori mai mare sau egală cu 1.000 de locuri pe scaune în aer liber.
centru de agrement, cu piscine interioare, servicii de relaxare și întreținere corporală, cu masaj, hidromasaj, împachetări, băi de plante, saună uscată, cabine cromo-aromo-terapii și baie turcească, terenuri de squash, săli de aerobic, fitness, biliard, tenis de masă și fotbal mecanic, terenuri de tenis, minifotbal și fotbal cu vestiarele aferente și altele similare, cu aria desfășurată mai mare sau egală cu 600 mp, sau dacă spațiul este amenajat în clădiri de locuit colective, cu suprafața mai mare sau egală cu 200 mp.