RESTAURANT DBC AUTORIZATIE INCENDIU

Când avem nevoie de autorizatie la incendiu pentru restaurante? Este o întrebare ce apare destul de des pe motoarele de căutare. Proprietarii de restaurante își doresc un spațiu sigur, un spațiu care să respecte condițiile legale, un spațiu în care funcționarea să respecte condițiile de siguranță.

Verificatorii de proiecte la incendiu au un rol important în acest demers.

În primul rând ce este autorizația de securitate la incendiu?

Autorizație de securitate la incendiu – actul administrativ emis, în baza legii, de inspectoratul pentru situații de urgență județean sau al municipiului București, prin care se certifică, în urma verificărilor în teren și a documentelor privind realizarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor, îndeplinirea cerinței fundamentale – securitate la incendiu – la construcții, instalații tehnologice și alte amenajări; autorizația de securitate la incendiu conferă persoanelor fizice sau juridice, deținătoare ale construcțiilor, instalațiilor și ale altor amenajări, dreptul de a le pune în funcțiune și de a le exploata din punctul de vedere al îndeplinirii cerinței fundamentale securitate la incendiu – în conformitate cu Legea 307 / 2006.

Puteți descărca de aici Legea 307 / 2006 privind apărarea împotriva incendiilor:

Nu trebuie să facem confuzia între autorizația de securitate la incendiu și avizul de securitate la incendiu. Avizul de securitate la incendiu reprezintă un document ce se emite la faza de proiectare și confirmă că proiectul este corect întocmit.

Aviz de securitate la incendiu – actul emis, în baza legii, de inspectoratul pentru situații de urgență județean sau al municipiului București, după verificarea de conformitate cu prevederile reglementărilor tehnice în vigoare a măsurilor de apărare împotriva incendiilor, adoptate în documentațiile tehnice de proiectare, pentru îndeplinirea cerinței esențiale – securitate la incendiu – a construcțiilor, instalațiilor și altor amenajări.

Cine este răspunzător pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu?

Legea 307 / 2006 prevede în clar ce răspunderi au toți factorii implicați în activitățile care necesită autorizația de securitate la incendiu.

Iată ce spune această lege atunci când vorbește despre răspunderile pe care le au administratorii unor spații:

 să solicite și să obțină avizele și autorizațiile de securitate la incendiu, prevăzute de lege, și să asigure respectarea condițiilor care au stat la baza eliberării acestora.

Deci cei care sunt direct răspunzători de obținerea autorizației de incendiu sunt chiar administratorii spațiilor.

restaurant autorizatie de securitate la incendiu
restaurant autorizatie de securitate la incendiu

Scenariul de Securitate la Incendiu

Baza documentației de obținere a autorizatiei la incendiu este scenariul de securitate la incendiu și proiectele întocmite de către specialiști autorizați de către ISU.

Documentația se întocmește de către firme autorizate de ISU și persoane autorizate de către ISU, așa cum este și DESIGN AND BUILD CORPORATION SA. Putem obține autorizația de securitate la incendiu pentru proprietarii de restaurante astfel încât ei să funcționeze în condiții de legalitate.

scenariu de securitate la incendiu – document, parte a pieselor scrise ale proiectului construcției, instalației sau amenajării, care sintetizează regulile și măsurile de apărare împotriva incendiilor stabilite prin documentațiile tehnice de proiectare/execuție elaborate; măsurile adoptate prin scenariul de securitate la incendiu se reflectă în piesele desenate ale documentațiilor de proiectare/execuție;

scenariu de securitate la incendiu preliminar – document, denumit în continuare scenariu preliminar, ce prezintă elementele tehnice esențiale necesare emiterii avizului de securitate la incendiu și stabilește principalele coordonate de proiectare și care, pentru emiterea autorizației de securitate la incendiu, se dezvoltă în scenariul de securitate la incendiu.

Când este necesară obținerea autorizației de securitate la incendiu pentru restaurante?

În conformitate cu P118/99 , normativul privind securitatea la incendiu a construcțiilor, restaurantele se încadrează în categoria de clădiri de comerț.

Clădirile de comerț, inclusiv restaurantele, necesită autorizație de securitate la incendiu atunci când:

comerț, cu aria desfășurată mai mare sau egală cu 600 mp, sau dacă spațiul este amenajat în clădiri de locuit colective, cu aria desfășurată mai mare sau egală cu 200 mp

Deci clădirile restaurant cu suprafața interioară mai mică de 200 mp nu necesită autorizația de securitate la incendiu.